אורח החיים העירוני ונוכחות האדם משפיעים על תנועת הציפורים ועל התנהגותן
חדשות
NEWS
מה מעניין אותך?
מחקר
- מוזיאון הטבע
- סביבה וטבע
- רפואה ומדעי החיים
סיקסק העיר וסיקסק הכפר - מי מכם "מתרוצץ" יותר? חוקרים מבית הספר לזואולוגיה של אוניברסיטת תל אביב בחנו התנהגות ותנועה של הציפור הנפוצה סיקסק, והשוו בין התנהגותם של 'סיקסקי העיר' לבין זו של 'סיקסקי הכפר'. במחקר הנוכחי, השלישי בסדרה, בוצע מעקב אחר סיקסקים שחיים בעמק בית שאן ובעמק חרוד, ונמצא כי אלה שחיים ביישובים ניידים יותר מבני מינם שחיים בבריכות הדגים ובשדות הסמוכים, ובעיקר בעונת הקינון. החוקרים מסבירים: "אנחנו רואים ציפורים רבות במקומות יישוב ובערים, כלומר יש מינים שמסתגלים ומצליחים לשגשג גם בסביבה האנושית. אך אנחנו פחות מודעים לכך שנוכחות האדם משפיעה על בעלי החיים הללו ומשנה את התנהגותם – ממש כמו בסיפור המוכר על 'עכבר העיר ועכבר הכפר'."
מי עף רחוק יותר ומי ההרפתקן האמיתי?
המחקר הובל על ידי הדוקטורנט מיכאל בר-זיו מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, בהנחיית פרופ' אור שפיגל. עוד השתתפו במחקר: הילה זיו, מוקי ברויאר, איתם ארנון, ואסף אוזן, כולם חברי המעבדה לאקולוגיה והתנהגות בבית הספר לזואולוגיה.
"המעבדה שלנו עוסקת בהתנהגות ובתנועה במרחב של בעלי חיים, במטרה לשמור על הטבע, וגם כדי למנוע הפצת מחלות" מסביר פרופ' שפיגל. "בסדרת המחקרים האחרונה ביקשנו לבחון כיצד בעלי חיים בכלל, וציפורים בפרט, מושפעים מתופעת העיור ומנוכחות של בני אדם. לצורך זה בחרנו להתמקד בסיקסק - ציפור נפוצה שחיה בין היתר באזורים מיושבים, והיא גם גדולה דיה כדי לשאת משדר שיאכן את מיקומה באופן רציף. בשני מחקרים קודמים מצאנו שהסיקסק העירוני אמיץ יותר מבן מינו שחי באזורים טבעיים יותר, ושההבדלים באופיים ובהתנהגותם של הסיקסקים נשמרים גם כשהם נבדקים בסביבה משותפת ומבוקרת, בגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב".
המחקר הנוכחי התמקד בסיקסקים שחיים בעמק בית שאן ובעמק חרוד, וערך השוואה בין דפוסי התנועה במרחב של שני תתי-אוכלוסיות סמוכים: אלה שחיים במושבים ובקיבוצים בסביבה, מול אלו שחיים באזור בריכות הדגים ובשדות הסמוכים. באופן ספציפי נבחנו שני פרמטרים עיקריים: ניידות: לאיזה מרחק הם עפים בכל יום, וחקרנות/ הרפתקנות (Exploration): האם הם מבקרים תמיד באותם מקומות, או חוקרים גם אתרים בלתי מוכרים?
הי? אתם מחפשים אותי? סיקסק סקרן (צילום: היל זיו)
אופי אישי, דפוסי תנועה עקביים ונקבות חקרניות
"הסיקסקים מקננים בעונת האביב, ובונים את קיניהם על הקרקע" מסביר מיכאל בר-זיו. "אנחנו לכדנו אותם בקינים, הצמדנו להם משדר, ושחררנו אותם להמשיך בחייהם. באמצעות המשדר, שמשדר אות בכל שמונה שניות, עקבנו אחריהם לאורך תקופה של חודשים אחדים". בסך הכול עקבו החוקרים אחר 135 פרטים, חציים זכרים וחציים נקבות. המעקב אחר כל פרט הסתיים כשהמשדר שלו הפסיק לשדר, כשתקופת המעקב הממוצעת הייתה 194 יום. המעקב הארוך ביותר ארך כ-10 חודשים. בנתונים שנאספו בוצע ניתוח סטטיסטי, שהשווה בין דפוסי התנועה וההתנהגות של שתי קבוצות הסיקסקים.
"ראשית מצאנו שלכל פרט יש אופי משלו, שמתבטא בין היתר בדפוסי תנועה עקביים, שונים מאלה של הפרטים האחרים. בנוסף התברר שסיקסקים שחיים ביישובים נעים במרחב יותר מאלה שחיים באזור בלתי מיושב", מספר מיכאל בר-זיו. "אנו סבורים שהסיבה לכך היא שביישוב יש יותר הפרעות שגורמות לסיקסק להתעופף מהקן ואחר כך לחזור, דבר שמגדיל את מרחק התעופה הכולל, אך לא את ההתרחקות המקסימלית מהקן. בנוגע לחקרנות גילינו תמונה מורכבת יותר, עם הבדלים בין עונות ובין זכרים לנקבות. כך לדוגמה, בעונת הקינון הנקבות בשדות חקרניות יותר מבנות מינן במקומות יישוב, ואילו אצל הזכרים התמונה הפוכה. עדיין אין לנו הסבר לתופעות הללו".
"בעלי חיים רבים חיים סביבנו בערים וביישובים, ונראה שמינים מסוימים אף מסתגלים היטב לסביבה האנושית. עם זאת, מחקרים מראים שגם בקרב מינים אלה, היבטים שונים של ההתנהגות משתנים ומושפעים מנוכחות האדם, בהשוואה להתנהגות של אותם מינים בטבע (אפשרות אחרת היא שפרטים בעלי אופי מסוים בוחרים לחיות דווקא בעיר, ולכן הפרטים בעיר שונים בהתנהגותם). במחקר זה בדקנו הבדלי התנהגות ותנועה במרחב בין סיקסקים שחיים ביישובים לבין בני מינם שחיים בשטחים הפתוחים הסמוכים, ומצאנו הבדלים מובהקים, בעיקר ניידות מוגברת בקרב 'סיקסקי העיר' בעונת הקינון. במחקרי המשך נבחן השפעות אפשריות של הסביבה האנושית על התפתחותם ואופיים של אפרוחים מגיל צעיר ועד בגרות, ונלמד להבחין בין המנגנונים שתורמים לתופעה: הגעה של טיפוסים מסוימים לעיר מול השפעה של העיר על ההתנהגות", מסכם פרופ' שפיגל.
פרופ' אור שפיגל
מחקר
בעלי חיים ימיים אוכלים חלקיקי מיקרו-פלסטיק ומפרישים אותם בצואה באופן שמסכן את הסביבה הימית
- מוזיאון הטבע
- סביבה וטבע
- רפואה ומדעי החיים
מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב העלה ממצאים מדאיגים בנוגע להתפשטות של חלקיקי מיקרו-פלסטיק במארג המזון הימי. בעקבות מחקרים רבים על הסכנות הטמונות בכך שבעלי חיים ימיים בולעים חלקיקי מיקרו-פלסטיק, שאינם מתכלים, ביקשו החוקרות לבחון מה קורה לחלקיקי מיקרו-פלסטיק לאחר שעברו במערכת העיכול של בעלי החיים הימיים. הממצאים מצביעים על כך שהחלקיקים מופרשים בתוך הצואה של בעלי החיים הימים, כך שהסביבה הימית עשויה לזהות אותם כחומרים אורגניים שאפשר לאכול. לדבריהן, סכנה נוספת שמרחפת על פני המים היא הצטברות של צואה וחלקיקי פלסטיק שיכולה לגרום לעלייה בכמויות הפחמן והחנקן בקרקעית ולהביא לפריחת אצות, אשר גם להן יש השפעה קריטית על איזון מארג המזון הימי.
צואה ומיקרו-פלסטיק: הסכנה החדשה לחיים מתחת למים
המחקר בוצע על ידי הדוקטורנטית עדן הראל מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, פרופ' נועה שנקר מבית הספר לזואולוגיה וממוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, ופרופ' אינס צוקר מבית הספר להנדסה מכנית בפקלטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן, ומבית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר. המאמר פורסם בכתב העת Chemosphere.
פרופ' שנקר מסבירה: "לפני כעשור, כשהחלה לעלות המודעות לבעיית הפלסטיק בסביבה הימית, חוקרים רבים עסקו באיתור חלקיקי מיקרו-פלסטיק ושאלו לאן הם מגיעים ומה היקף הבעיה? בעת האחרונה עובר המיקוד המחקרי לסוגיית השפעות המיקרו-פלסטיק והנזק שהוא גורם. עם זאת, חלק ניכר מהניסויים בתחום מבוצעים בפלסטיק קנוי ונקי, כאשר בים חלקיקי הפלסטיק חשופים להשפעות ולמזהמים רבים ומגוונים. אנחנו ביקשנו לבחון אם ובאיזה אופן הפלסטיק משתנה לאחר שעבר במערכת העיכול של בעל חיים ימי, וכיצד התהליך משפיע על נוכחות הפלסטיק וזמינותו לבעלי חיים אחרים".
החוקרות בנו במעבדה מערך ניסוי המדמה מי ים ובתוכו איצטלנים, בעלי חיים ימיים שניזונים על ידי סינון יעיל ונטול אבחנה של חלקיקים זעירים במים. הן חשפו את האיצטלנים לשני סוגים של חלקיקי פלסטיק: פלסטיק קונבנציונלי המצוי בשימוש נרחב שנקרא פוליסטירן (PS), ופלסטיק מסוג חומצה פולילקטית (PLA), המשווק כביו-פלסטיק מתכלה וידידותי לסביבה. לאחר מכן הן בדקו את השפעת תהליך הסינון של האיצטלנים על ריכוז והתפלגות חלקיקי הפלסטיק במים בארבע נקודות זמן: ברגע החשיפה; כעבור שעתיים - לאחר שהאיצטלנים סיימו לסנן את כל נפח המים הזמין להם במערכת ולמעשה 'בלעו' את כל חלקיקי המיקרו-פלסטיק; כעבור 24 שעות; וכעבור 48 שעות - לאחר השלמת תהליך העיכול והפרשת צואה למים.
איצטלנים במעבדה (צילום: עדן הראל)
הממצאים העלו שכ-90% מחלקיקי הפלסטיק הרגיל נוקו מהמים אחרי שעתיים של סינון, אך כעבור 48 שעות, לאחר שעברו במערכת העיכול של האיצטלנים, כל החלקיקים חזרו אל המים. לעומת זאת, בריכוז חלקיקי הביו-פלסטיק במים נרשמה ירידה משמעותית שנשמרה לאורך 48 שעות, אך ככל הנראה חלק מחלקיקי הביו-פלסטיק הגדולים יחסית התפרקו במהלך העיכול וחזרו למים כחלקיקים קטנים יותר.
"השינויים הרבים שעוברים חלקיקי פלסטיק כאשר הם בסביבה, החל בתהליכי התיישנות וכלה בתהליך אותו חקרנו במאמר זה, גורמים לכך שחלקיקי הפלסטיק משמשים בפועל כמפיצי מזהמים ומחלות במארג המזון"
בשלב השני בחנו החוקרות מה קרה לאותם חלקיקים אשר סוננו, עוכלו והופרשו בחזרה לעמודת המים. לצורך זה הן בודדו חלקיקי מיקרו-פלסטיק מצואת האיצטלנים, ובחנו אותם באמצעות מכשיר ספקטרוסקופיית רמאן: מכשיר מתקדם שמזהה את ההרכב הכימי של החומר הנבדק על פי פיזורה של קרן לייזר המוחזרת ממנו.
"מצאנו שהמכשיר הרגיש כלל אינו מבחין שמדובר בפלסטיק, ומזהה את החלקיק כחומר אורגני אחר", מסבירה עדן הראל. "התברר שחלקיקי המיקרו-פלסטיק מופרשים ממערכת העיכול של האיצטלן כשהם מצופים במעטפת של צואה, וניתן להניח שגם הסביבה הימית מזהה את אותם חלקיקים כחומר אורגני. מכיוון שבעלי חיים ימיים רבים ניזונים מצואה, הם עלולים בהחלט לזהות כמזון את הפלסטיק ששינה את תכונותיו. כך גם הם נחשפים למיקרו-פלסטיק, ומעבירים אותו הלאה במארג המזון הימי".
פרופ' צוקר מוסיפה: "מעטפת הצואה עלולה לשמש כמצע להתיישבות חיידקית וגם להגביר את ההיצמדות וההצטברות של מזהמים כמו מתכות כבדות וחומרים אורגנים שאריתיים (דוגמת אנטיביוטיקה), על פני החלקיקים. תופעה זו אינה פוסחת על פלסטיק המשווק כ'מתכלה': כל עוד לא ניתנו תנאים המאפשרים את התפרקותו המוחלטת, הוא יימצא כזיהום חלקיקי שמשנה פניו בעת מעבר במערכת עיכול. השינויים הרבים שעוברים חלקיקי פלסטיק כאשר הם בסביבה, החל בתהליכי התיישנות וכלה בתהליך אותו חקרנו במאמר זה, גורמים לכך שחלקיקי הפלסטיק משמשים בפועל כמפיצי מזהמים ומחלות במארג המזון".
עדן הראל דוגמת בים (צילום: עדן הראל)
שוקע מהר וגורע חומר מזין
בשלב השלישי של המחקר התמקדו החוקרות בהשפעה ההפוכה: האם וכיצד משפיעים חלקיקי המיקרו-פלסטיק על הצואה – חומר אורגני שיש לו חשיבות רבה באקולוגיה הימית. "מצאנו שהפלסטיק משנה תכונות פיזיקליות חשובות של הצואה. צואה רגילה שוקעת בעמודת המים בקצב איטי מאוד ובדרכה היא משמשת מזון לבעלי חיים רבים. צואה המכילה חלקיקי מיקרו-פלסטיק, לעומת זאת, שוקעת במהירות אל הקרקעית. בכך נגרע חומר מזין חשוב מעמודת המים, ואילו על הקרקעית נוצרת הצטברות של צואה וחלקיקי פלסטיק. הצטברות זו יכולה לגרום לעלייה בכמויות הפחמן והחנקן בקרקעית ולהביא לפריחת אצות - השפעה קריטית נוספת של המיקרו-פלסטיק על איזון מארג המזון הימי", מעידה עדן הראל.
החוקרות מסכמות: "במחקר זה חשפנו היבטים משמעותיים של השפעת בעלי חיים מסננים על המאפיינים של חלקיקי מיקרו-פלסטיק בסביבתם, ובמארג המזון הימי בכלל. המסקנה המדאיגה ביותר היא שבעיית המיקרו-פלסטיק הרבה יותר סבוכה משחשבנו בתחילה. לפגיעת הפלסטיק בסביבה הימית יש היבטים רבים שלא שיערנו, מורכבויותיה רק הולכות וגדלות, ולפעמים גם אנחנו וגם הסביבה כלל לא מסוגלים לזהות שמדובר בפלסטיק. ככל שהזמן עובר הפלסטיק פוגע ביותר ויותר מערכות אקולוגיות בים, ומחובתנו לפתח טכנולוגיות חדשות שימזערו את התופעה המסוכנת".
מחקר
חוקרים מעריכים: הכחדת החיות הגדולות בלבנט היא הסיבה שהאדם הקדמון לא צייר על קירות מערות בישראל
- רוח
- רוח
כבר שנים רבות שארכיאולוגים תוהים למה אין ציורי מערות בלבנט בכלל ובישראל בפרט. ברור שהסיבה לא נובעת מחוסר במערות, בידע או בכישרון. כעת, קבוצת ארכיאולוגים מאוניברסיטת תל אביב מציעה פתרון מקורי: האדם הקדמון לא צייר על מערות באזורנו, כי כאן כבר נכחדו בעלי החיים הגדולים המתוארים בציורי המערות במערב אירופה, ולכן לא הייתה סיבה לערוך טקסים שמאניים במעמקי מערות שמטרתם שימור בעלי החיים הגדולים.
מוכשרים לא פחות מהאירופאים
את מאמר המערכת של כתב העת Journal of the Israel Prehistoric Society כתבו צוות חוקרים מהחוג לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב: פרופ' רן ברקאי, ד"ר אילן דגוני, ד"ר מיקי בן-דור וד"ר יפית קידר.
"זאת תעלומה שאופפת את המחקר הארכיאולוגי בישראל כבר 100 שנים", אומר פרופ' ברקאי. "המערה הפרהיסטורית הראשונה נחפרה בארץ ב-1925, אך למרבה התסכול מאז ועד היום לא נמצא ציור מערות אחד. באזורים אחרים בעולם, כמו בספרד ובצרפת, מצאו מאות ציורי מערות מרהיבים ביופיים, ובארץ - שום דבר. גם בארץ יש מערות, ובאותה תקופה ממש של ציורי המערות במערב אירופה, 35,000 עד 30,000 שנה לפני זמננו, חיו בהן בני אדם שלפי כל הנתונים החומריים היו בני אותה תרבות כמו בני האדם שם – התרבות האוריניאקית. הכלים שלהם דומים והאומנות שלהם, למשל החרוזים והתליונים, דומים גם כן. אין ויכוח על כך שלבני האדם שחיו כאן הייתה את היכולת הקוגניטיבית לצייר, הם לא נפלו מהאנשים באירופה".
פרופ' רן ברקאי
"כדי לפתור את התעלומה הזאת צריך קודם לענות על שאלה אחרת: למה בני האדם שם ציירו בכלל על קירות של מערות?"
המסתורין סביב היעדר ציורי מערות בלבנט החריף בשנים האחרונות, כשמחקרים רבים הצביעו על כך שבני התרבות האוריניאקית בלבנט ובאירופה לא רק היו דומים מבחינה ביולוגית ותרבותית, אלא ממש קיימו קשרים ביניהם.
"מדובר בהומו סאפיינס, בני אדם מודרניים, שיצאו מאפריקה כנראה 60 עד 70 אלף שנה לפני זמננו", אומר פרופ' ברקאי. "הם עברו דרך אזור ישראל לפני 60 אלף שנה, והגיעו לאירופה לפני 45 אלף שנה. אך ראיות ארכיאולוגיות חדשות מראות שחלק חזרו לארץ ישראל, כלומר לא היה ציר נדידה בכיוון אחד. נראה שבני האדם כאן ושם עמדו בקשרים, נדדו מפה לשם ובחזרה, ובכל זאת שם יש ציורי מערות ופה אין. כדי לפתור את התעלומה הזאת צריך קודם לענות על שאלה אחרת: למה בני האדם שם ציירו בכלל על קירות של מערות? גם זאת שאלה גדולה, שיש עליה חילוקי דעות ערים. אנחנו מצדדים בגישה לפיה ציורי המערות בוצעו במסגרת טקסים שמאניים שנקשרו לשינוי של מצבי תודעה, טקסים שנועדו להעביר מסר לישויות שנמצאות מעבר לקיר המערה, בעולמות התחתונים שהם מקור השפע, ולבקש מהן פתרון להכחדתם של בעלי החיים הגדולים בהם היו תלויים בני האדם לקיומם".
לדברי החוקרים, מעט לאחר הגעת האדם המודרני לאירופה החלו להיכחד בעלי החיים הגדולים, ובעיקר הממותות הצמריריות והקרנפים הצמריריים. אלה בעלי חיים גדולים ועתירי שומן שהאדם הקדמון באירופה ובכל מקום אחר הסתמך עליהם כמקור תזונה עיקרי. הכחדתם גרמה למצוקה, ולאורך שנות הכחדת בעלי החיים הגדולים במערב אירופה בני האדם הקדומים חדרו לעומק המערות וציירו בעלי חיים גדולים על קירות המערות, לרוב במעמקי המערות. ציורי המערות נפסקו פחות או יותר בשלב שבו הושלמה הכחדת בעלי החיים הגדולים באירופה.
אומנות, אמונות ומה שביניהם
"צריך להבין שאת ציורי המערות מוצאים בעומק המערות, במקומות שקשה ואף מסוכן להגיע אליהם. היום אנחנו גם יודעים מחברות ילידיות שעומקן של מערות נתפס כמעין שער לעולם התחתון, עולם של שפע ומקור כל הדברים, ולכן נהוג לפנות לישויות מהצד השני בשעת מצוקה, למשל כשיש מחלה או מאבק פנימי. אנחנו טוענים שבני האדם באירופה חדרו לעומק המערות וציירו את בעלי החיים ההולכים ונעלמים כדי לבקש מהישויות להשיבם, כדי להדגיש את הצורך ההישרדותי שלהם בציד בעלי החיים הגדולים. בישראל איננו מוצאים ציורים כאלה כי בעלי החיים הגדולים נכחדו מאזורנו לפני הגעת ההומו סאפיינס לכאן. טיפוסים קדומים יותר של אדם כבר הכחידו אותם. כשההומו סאפיינס מגיע לישראל, כבר אין פה פילים וקרנפים, והוא נאלץ לצוד בעלי חיים קטנים ומהירים יותר. אך אותם אנשים שהמשיכו לאירופה שוב פגשו בבעלי חיים גדולים – ממותות וקרנפים צמריריים. מבחינתם הם הגיעו לגן עדן. הכחדתם שם, שהתרחשה מול עיניהם המשתאות של בני האדם שאך זה הגיעו לאירופה, הובילה למשבר, והמשבר הביא לציורי המערות. בארץ לא היה משבר בשנים האלה אלא המשכיות, ולכן איננו רואים ציורי מערות כאן. למעשה, ההיפותזה הזאת מחזקת את התזה הכללית שלנו, לפיה בני האדם הקדומים היו מודעים לתפקיד שהם עצמם שיחקו בהכחדת מקורות המזון שלהם".
מחקר
מחקר ראשון מסוגו בישראל מעלה תחזיות מדאיגות לעשורים הקרובים באשר לכמות פליטות גזי החממה מסקטור הבנייה הפרטית
- מדעים מדויקים
- מדעים מדויקים
מצד אחד, משמח לדעת שהאוכלוסייה הישראלית צומחת. אבל מצד שני - התחזיות לגבי זיהום האוויר שייגרם מבניית מקומות המגורים מדאיגות. צוות מחקר של אוניברסיטת תל אביב בדק ומצא שכדי לעמוד בקצב גידול האוכלוסין בישראל, צפויות להיבנות עד 2050 כמעט שני מיליון יחידות דיור חדשות, כך שעל כל בניין קיים ייבנה בניין נוסף. במסגרת המחקר, החוקרים ניתחו ומצאו כי בעקבות קצת הבניה המואץ, עד שנת 2050 צפוי גידול של 55% בפליטות גזי החממה מענף הבנייה.
המחקר נכתב כעבודת מאסטר של סופיה איגדלוב, בהנחיה משותפת של פרופ' ורד בלאס מבית הספר פורטר למדעי הסביבה באוניברסיטת תל אביב וד"ר תומר פישמן מאוניברסיטת ליידן שבהולנד. תוצאות המחקר החלוצי פורסמו בכתב העת Journal of Industrial Ecology.
פרופ' בלאס מסבירה: "החשיבות של המחקר היא בהתייחסות רחבה לחומר שצריך. באה המדינה ואומרת שצפויים להיבנות פה שני מיליון דירות חדשות, אבל אילו וכמה חומרים צריך כדי לבנות שני מיליון דירות? האם יש לנו את החומרים הללו? לדוגמה, בטון היה בעבר בעיקר בייצור מקומי, ופלדה אנחנו בעיקר מייבאים – וגם לייבוא יש מחיר כלכלי וסביבתי. במסגרת המחקר ניסינו להבין האם יש חומרים מסוימים שעדיפים על אחרים, וטכנולוגיות אחדות שכדאי ליישם בהתאם למדיניות הבנייה שקבעה הממשלה. כדאי כמובן להבין מראש את משמעות הדברים לפני שיוצאים עם מדיניות לטווח ארוך עד 2050 – ולא רק בדיעבד. לקבל החלטות המבוססות על מדע. זאת הפעם הראשונה שמחקר כזה נערך בישראל, בדגש על גזי חממה ומיחזור, ואנחנו מקווים שמקבלי ההחלטות ישתמשו בו כמחקר יישומי לכל דבר".
"בדקנו שלושה תרחישים סוציו-אקונומיים", מספרת סופיה איגדלוב. "שאלנו מה יקרה אם נמשיך לבנות כמו שאנחנו בונים היום, כשיחידת דיור ממוצעת עומדת על 183 מ"ר ברוטו (כולל מעלית, מדרגות, מחסן, חנייה וכולי), לעומת אם נצטמצם ל-129 מ"ר ואם נצטמצם ל-105 מ"ר. על התרחישים האלה הלבשנו שישה תרחישים טכנולוגיים: מה יקרה אם תהיה התייעלות בצריכת חומרי הגלם של של 2%, 5% או 10%? מה יקרה אם נאריך את חיי המבנה מ-50 שנה היום ל-70 או ל-100 שנה? מה יקרה אם נמחזר 10%, 30% או 50% מהבטון, ו-10%, 50% או 90% מהפלדה? מה יקרה אם נחליף 20%, 50% או 80% מהבטון בעץ? ומה יקרה אם נעשה את כל הדברים האלה ביחד? בסך הכול בדקנו 18 תרחישים".
"בחנו את ההשפעה של שינויים בגודל יחידות הדיור ובשיטות הבנייה על תוצאות סביבתיות וכלכליות. בסך הכול נבחנו 18 תרחישים המשלבים בין הגדלים השונים של יחידות הדיור והשיפורים הטכנולוגיים המוצעים, במטרה להבין את ההשפעות של כל אחד מהם בנפרד ושל כולם יחד", מספרת סופיה איגדלוב". המודל כלל שלושה תרחישים סוציו-אקונומיים, שהתמקדו בגודל יחידות הדיור:
- המשך הבנייה בממוצע הקיים (183 מ"ר ברוטו).
- צמצום לגודל ממוצע של 129 מ"ר.
- צמצום לגודל ממוצע של 105 מ"ר.
על בסיס תרחישים אלה נבחנו שישה תרחישים טכנולוגיים שונים:
- שיפור ביעילות השימוש בחומרי גלם בשיעורים של 2%, 5%, או 10%.
- הארכת חיי המבנה מ-50 שנה ל-70 או 100 שנה.
- מחזור חלקי של בטון (10%, 30%, 50%) ופלדה (10%, 50%, 90%).
- החלפת חלק מהבטון בעץ (20%, 50%, 80%).
- שילוב של כל השיפורים יחדיו.
תרחיש אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד?
החוקרים מצאו שאין תרחיש טכנולוגי אחד שמשפיע לטובה על כל המדדים יחד. למשל, אם המטרה היא להפחית את כמות פסולת הבניין – הארכת חיי הבניינים מ-50 שנה ל-100 תהיה התרחיש היעיל ביותר. אך אם הדגש הוא על הפחתת צריכת הבטון והפלדה הגולמיים – בנייה בעץ מהווה את התרחיש היעיל ביותר. ואילו מיחזור יביא להפחתה המקסימלית בפליטות גזי חממה. יצוין כי ענף הבנייה הוא אחד מענפי המשק שפולטים הכי הרבה גזי חממה. פה בישראל, ייצור הבטון אחראי לבדו על-4% מסך כל פליטות גזי החממה של המדינה. אם נמשיך לבנות כמו שאנחנו בונים היום, ללא כל שינוי, פליטות גזי החממה מענף הבנייה צפויים לגדול ב-55% עד 2050. לעומת זאת, כך לפי המחקר, בעזרת מיקסום כל הפתרונות הטכנולוגיים אפשר להגיע לעלייה של 9% בלבד בפליטות עד 2050 - בהינתן שגודל יחידות הדיור נותר גבוה וממשיך את המגמה של היום.
ד"ר פישמן: "אני הייתי שותף למחקר גדול שערך האו"ם בהזמנת מדינות ה-G-7, שביקשו להבין איך אפשר להפחית משאבים ופליטות גזי חממה מסקטור הבנייה במדינותיהן בהתאם לתחזיות דמוגרפיות וכלכליות שונות. ברגע שיצרנו את המודל, היה מתבקש להתאים אותו גם לישראל. צריך להבין שהמקרה שלנו ייחודי. ישראל היא מדינה מפותחת שצופה גידול אוכלוסין שמוצאים רק במדינות לא-מפותחות, כשהיא כבר היום בין המדינות הצפופות ביותר בעולם. אין סיבה להניח שאסטרטגיה שתעבוד בצרפת למשל תעבוד גם בישראל".
איגדלוב מסכמת: "הדירות בישראל עצומות בהשוואה למדינות אירופה כדי להפחית את צריכת החומר ופליטת גזי החממה, נאלץ לעשות שינוי באורח החיים שלנו. הטכנולוגיה לא יכולה לפתור את הכול. אבל גם אותה צריך כמובן. מקבלי ההחלטות צריכים להחליט כבר היום על הטכנולוגיות שישמשו את ענף הבניין בעוד 50 שנה. למשל, אם מחר יש החלטת ממשלה שמחליפים 50% מהבטון בעץ, יחלפו 20 שנה עד שנתחיל לראות את השינוי בשטח. חלון ההזדמנויות לפעולה כאן צר מאוד, בטח כשהעולם כולו אמור להגיע לאפס פליטות חממה עד 2050".
מחקר
בעקבות תזוזות גיאודינמיות באזור רוג'ם אל חירי - הקרקע באזור הסתובבה ולכן לא סביר שהאתר הקדום שימש כמצפה כוכבים
- מדעים מדויקים
- מדעים מדויקים
מחקר חדש של האוניברסיטאות תל אביב ובן גוריון בנגב חושף תגליות חדשות ומרעישות על האתר המפורסם רוג'ם אל-חירִי (גלגל רפאים) ברמת הגולן: על פי ממצאי המחקר, מניתוח גיאומגנטי ושחזור טקטוני שביצעו החוקרים, עולה כי בעקבות תזוזה גיאודינמית שנמשכת כ-150 מיליון שנה, עם מהירות ממוצעת של 8-15 מ"מ בשנה, הקרקע באזור כולו עברה תזוזות חדות שגרמו לה במהלך אלפי השנים להסתובב ולשנות את כיוונה. לפיכך, ממצא זה מערער את התיאוריה המקובלת במדע לפיה המבנה שימש כמצפה כוכבים, שכן הכיוונים של הקירות והכניסות במיקומם המקורי לא תואמים את תצפיות הכוכבים כפי שסברו המדענים בעבר.
צוות החוקרים: "בעקבות תזוזה גיאודינמית שנמשכת כ-150 מיליון שנה, עם מהירות ממוצעת של 8-15 מ"מ בשנה - הקרקע באזור כולו עברה תזוזות חדות. הכיוונים של הקירות והכניסות במיקומם המקורי לא תואמים את תצפיות הכוכבים כפי שסברו המדענים בעבר"
המחקר נערך בהובלת צוות החוקרים, בראשות ד"ר אולגה חבארובה ופרופ' לב אפלבאום מהחוג לגיאופיזיקה באוניברסיטת תל אביב, ובשיתוף עם ד"ר מיכל בירקנפלד מהחוג לארכיאולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון ופורסם בכתב העת היוקרתי Remote Sensing.
ד"ר אולגה חבארובה ופרופ' לב אפלבאום
משנה מקום, משנה מזל
במסגרת המחקר, צוות החוקרים נעזר בשיטות גיאופיזיות ובטכניקות חישה מרחוק שהראו כי לאור התזוזה של הקרקע, מיקומו הנוכחי של רוג'ם אל-חירִי שונה ממיקומו המקורי לאורך אלפי שנות קיומו. ממצא זה כאמור מאתגר את התיאוריות ומעלה שאלות לגבי האפשרות לזהותו כמצפה כוכבים. הצוות ערך עבודת מיפוי ותיעוד ראשונית של הנוף הארכיאולוגי בשטח של 30 קילומטרים סביב אגם הכנרת וניתח באופן חזותי את האזור כדי לזהות מאפייני נוף טיפוסיים הקשורים לפעילויות אנושיות היסטוריות ושחזור אובייקטים ארכיאולוגיים.
צוות החוקרים: "המחקר התבסס על חישובי מפת השמיים והתאמת הכיוונים של היפוך השמש, יום השוויון וגופים שמימיים אחרים כפי שהופיעו בין השנים 2500–3500 לפני הספירה, בתיאום עם הסימטריה והכניסות של רוג'ם אל-חירִי במיקומו הנוכחי. ממצאי המחקר מראים שהכניסות והקירות הרדיאליים בתקופה ההיסטורית ההיא היו שונות לחלוטין, מה שמחדש את השאלה על מטרת בנייתו של רוג'ם אל-חיר".
מעבר לכך, המחקר מציג לראשונה מיפוי מקיף של הנוף הארכיאולוגי שמסביב לאתר המעגלי, תוך שימוש בטכנולוגיית לוויין מתקדמת. במסגרת זו זוהו מאפייני נוף ייחודיים, בהם מבנים מעגליים בקוטר של 40–90 מטרים, קירות עבים, וגדרות עגולות בקוטר של כ-20 מטרים, שנראה ששימשו לפעילויות חקלאיות או לרעיית צאן. כמו כן, תועדו עשרות תלוליות קבורה (טומולי) באזור, שחלקן ככל הנראה שימשו גם למחסנים, מחסות או מגורים, מעבר לתפקידן המסורתי כאתרי קבורה.
החוקרים מסכמים: המחקר החדש לא רק פותח צוהר להבנת רוג'ם אל-חירִי, אלא גם מעשיר את ההבנה שלנו על החיים הקדומים ברמת הגולן והקשרים בין הממצאים הארכיאולוגיים השונים באזור.
מחקר
טכנולוגיה חדשנית תאפשר לשגר שתי תרופות שיתקפו בו זמנית גידול סרטני
- רפואה
- רפואה ומדעי החיים
חוקרות וחוקרים באוניברסיטת תל אביב פיתחו פלטפורמה חדשה של ננו-חלקיקים פולימריים, שנועדה לשיגור צמדי תרופות אל סוגים מסוימים של גידולים סרטניים, בהם סרטן העור וסרטן השד. צוות המחקר מסביר כי העובדה ששתי התרופות מגיעות יחד אל הגידול מגבירה משמעותית את האפקט הטיפולי.
מעצימות זו את זו - תרופות לטיפול בסרטן
המחקר הובל על ידי פרופ' רונית סצ'י-פאינרו והדוקטורנטית שני קושרובסקי-מיכאל מהחוג לפיזיולוגיה ולפרמקולוגיה בפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, בשיתוף עם חוקרים נוספים במעבדה של פרופ' סצ'י-פאינרו: דניאל רודריגז אג'מיל, ד"ר פרדיפ דיי, רון קליינר, ד"ר יאנה אפשטיין, ד"ר מרינה גרין בוז'ור, ראמי ח'ורי, ד"ר סבינה פוצי, גל שנבך-קולטין, ד"ר עילם ייני וד"ר רחל בלאו; וכן פרופ' איריס ברשק מהמחלקה לפתולוגיה בפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, פרופ' רועי אמיר ושחר טבת מבית הספר לכימיה בפקולטה למדעים מדויקים ע"ש ריימונד ובברלי סאקלר, וחוקרים מהמכון למחקר ביולוגי בנס ציונה, מאיטליה, מפורטוגל ומהולנד. המאמר פורסם בכתב העת היוקרתי Science Advances.
"כיום הטיפול בחולי סרטן מורכב לרב ממספר תרופות שונות, שנועדו לפעול יחד באופן סינרגטי על מנת להעצים את האפקט האנטי-סרטני. אך התרופות השונות נבדלות זו מזו בתכונותיהן הכימיות והפיזיקליות, כמו למשל זמן התפרקות, מהירות תנועה בזרם הדם ויכולת לחדור לגידול. לכן, גם אם הן מוזרקות לחולה באותו הזמן, הן אינן מגיעות יחד אל הגידול הסרטני, ובשל כך השפעתן המשולבת אינה באה לידי ביטוי מלא. כדי להבטיח יעילות מירבית, חיפשנו דרך להביא שתי תרופות שונות אל הגידול בו-זמנית ובאופן מדויק וסלקטיבי – כך שלא יפגעו בתאים הבריאים", מסבירה פרופ' סצ'י-פאינרו.
החוקרים פיתחו פלטפורמה של ננו-חלקיקים פולימריים מתכלים (המתפרקים תוך חודש למים ופחמן דו-חמצני), שבתוכם ניתן לכלוא שתי תרופות שונות המעצימות זו את פעולתה של זו, על מנת להוביל אותן יחד ובאופן סלקטיבי אל הגידול הסרטני. כדי להכווין אותם במדויק אל הגידולים הסרטניים, חוברו הננו-חלקיקים לקבוצות סולפטים שנקשרות לחלבון בשם פי-סלקטין (P-selectin), אשר – על פי מחקר קודם במעבדתה של פרופ' סצ'י-פאינרו - מבוטאת ביתר על תאי הסרטן, וכן על כלי דם חדשים שגויסו על ידי הגידולים הסרטניים כדי לספק להם חומרי הזנה וחמצן.
בשלב הבא כלאו החוקרים בתוך הפלטפורמה שני צמדים של תרופות קיימות המאושרות על ידי ה-FDA: צמד תרופות אחד (מעכבי BRAF ו-MEK), שמשמש לטיפול במלנומה (סרטן עור) ונושא מוטציה בגן BRAF (50% מכל מקרי המלנומה), וצמד תרופות שני (מעכבי PARP ו-PD-L1), שנועד לטיפול בסרטן שד המאופיין במוטציה או חסר של הגן BRCA. הטיפול החדשני נבחן בשתי סביבות שונות: במודלים תלת-ממדיים של תאי סרטן במעבדה, ובחיות מעבדה כמודלים לשני סוגי הגידולים הראשוניים (מלנומה ושד) ולגרורותיהם במח.
הננו-חלקיקים המכוונים הצליחו לחדור את מחסום הדם-מח, והגיעו באופן ממוקד אל הגרורות במח ולא אל רקמת המח הבריאה
הממצאים העלו כי בזכות הננו-חלקיקים המכוונים לחלבון P-selectin הצטברו צמדי התרופות בעיקר בגידולים הראשוניים, ולא גרמו נזק לרקמות הבריאות בגוף. יתרה מכך, הננו-חלקיקים המכוונים הצליחו לחדור את מחסום הדם-מח, והגיעו באופן ממוקד אל הגרורות במח ולא אל רקמת המח הבריאה. עוד נמצא כי יעילותן של התרופות המשוגרות יחדיו, ישירות אל הגידולים, גבוהה משמעותית בהשוואה לתרופות הניתנות בנפרד בהזרקה רגילה, אפילו במינון נמוך פי 30 מהמקובל בניסויים פרה-קליניים קודמים. הטיפול בננו-חלקיקים הקטין את הגידול באופן משמעותי ועיכב את התפתחותם למשך זמן ארוך פי 2.5 לעומת הטיפול הרגיל, ואף האריך את חיי חיות המעבדה: חציון השרידות של עכברים שטופלו באמצעות הננו-חלקיקים היה פי 2 מזה של העכברים שקיבלו את התרופות במתן חופשי, ופי 3 מזה של קבוצת הביקורת, שלא טופלה כלל.
"במחקר שלנו פיתחנו פלטפורמה חדשנית של ננו-חלקיקים פולימריים מתכלים לשיגור צמדים של תרופות אל גידולים סרטניים וגרורות. מצאנו שצמדי תרופות המשוגרים באופן זה מגבירים משמעותית את האפקט הטיפולי בגידולי סרטן העור (מסוג BRAF), וסרטן השד (מסוג BRCA), וגרורותיהם במח. מכיוון שהפלטפורמה שלנו היא רב-תכליתית במהותה, ניתן לשגר באמצעותה צמדים רבים ושונים של תרופות המעצימות זו את זו, כדי לייעל את הטיפול במגוון רחב של גידולים סרטניים ראשוניים וגרורות המבטאים את החלבון P-selectin, כמו לדוגמה סרטן המוח (Glioblastoma), סרטן הלבלבPancreatic ductal) adenocarcinoma), וסרטן הכליות (.(Renal cell cancer", מ סכמת פרופ' סצ'י-פאינרו.
הפרויקט זכה במענקי מחקר תחרותיים מטעם קרן הבנק הספרדי Fundacion “La Caixa”, ה-Melanoma Research Alliance (MRA), הקרן הלאומית למדע (ISF), והקרן לחקר הסרטן בישראל (ICRF). כמו כן, הוא מהווה חלק ממחקר רחב המתבצע במעבדתה של פרופ' סצ'י-פאינרו, בתמיכת Advanced grant של ה-European Research Council (ERC), ERC Proof of Concept (PoC) , EU- Innovative Training Networks (ITN), וקרן קאהן.
מחקר
על פי צוות מחקר, הזיהום הסביבתי מפעילות המכרות היה נקודתי ומזערי, ולא נשקפה ממנו סכנה לתושבי האזור אז או היום
- רוח
מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב מפריך את התפיסות המדעיות המקובלות שלפיהן לא רק שמכרות המלך שלמה פגעו בבריאותם של העובדים בתעשיית הנחושת הקדומה – אלא שהם ממשיכים לפגוע בבריאותם של תושבי האזור. במחקר החדש שנערך באתרי הפקת הנחושת בבקעת תמנע, שמתוארכים למאה ה-10 לפנה"ס ולימי המלכים דוד ושלמה, ביצע צוות החוקרים ביצע סקרים גיאו-כימיים, ומצא כי הזיהום הסביבתי כתוצאה מהפקת הנחושת הוא נקודתי ומזערי. בנוסף, הארכיאולוגים מתל אביב סקרו מחקרים קודמים, ולא מצאו כל ראיה לכך שתעשיית הנחושת הקדומה זיהמה את כדור הארץ.
זיהום תעשיית הנחושת הקדומה בתמנע - הרבה פחות ממה שחשבנו
המחקר נערך בהובלת פרופ' ארז בן-יוסף, ד"ר עומרי יגל, ווילי אונדרצ'יק וד"ר אהרון גרינר מהחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום ע"ש יעקב מ. אלקוב, בפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין, ותוצאותיו התפרסמו בכתב העת היוקרתי Scientific Reports מבית Nature.
"מדובר בשני אתרי הפקת נחושת גדולים בבקעת תמנע, אחד מתקופת הברזל והמלך שלמה, ואתר סמוך הקודם לו בכ-1,500 שנה", מספר פרופ' ארז בן-יוסף. "המחקר שערכנו חריג בהיקפו. דגמנו מאות דגימות קרקע בשני האתרים לאנליזות כימיות, ויצרנו מפות של פיזור המתכות הכבדות באזור ברזולוציה גבוהה מאוד. מצאנו שרמות הזיהום באתרי כריית הנחושת בתמנע נמוכות מאוד ומוגבלת למיקום הכבשנים הקדומים. למשל ריכוז העופרת, שהיא המזהם העיקרי בתעשיות מתכת, צונח לפחות מ-200 חלקים למיליון כבר במרחק של מטרים ספורים מהכבשן. לשם השוואה, הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה מגדירה סביבת עבודה בטוחה באתרי תעשייה כ-1,200 חלקים למיליון, ו-200 חלקים למיליון בסביבה בה גדלים ילדים".
המחקר החדש כאמור עומד בסתירה לשורה של מחקרים שפורסמו מאז שנות ה-90', שמדגישים את זיהום תעשיית הנחושת הקדומה. "אנחנו מראים שזה לא נכון. הזיהום בתמנע נקודתי, וכנראה אך ורק אלה שעבדו בכבשן עצמו סבלו משאיפת אדים רעילים. אבל לא הרחק משם הקרקע בטוחה לחלוטין", אומר פרופ' בן יוסף. לדבריו, גם ההתאמה שמצא הצוות בין פיזור ריכוזי הנחושת והעופרת בקרקע מעידה על כך שהמתכות 'כלואות' בתוך סיגים ופסולת תעשייתית אחרת באופן שמקשה על הגעתן לקרקע ומשם לצמחים ולבני אדם.
"המחקר שלנו מצטרף לכמה מחקרים חדשים מאזור ואדי פינאן בירדן, שגם מצביעים על זיהום נמוך מאוד. תמנע ופינאן הם אתרים אידיאליים למחקר מסוג זה מפני שהם לא נהרסו בכרייה מודרנית, כמו בקפריסין למשל, וכי הם יבשים מאוד ושטיפת המתכות בקרקע מינימלית. בפינאן, צוות בהובלת פרופ' יגאל אראל מהאוניברסיטה העברית בדק שלדים של אנשים שחיו באתר הכרייה בתקופת הברזל, ורק שלושה מתוך ה-36 שנבדקו הראו איזשהו שריד של זיהום בשיניים. כל השאר היו נקיים לחלוטין. והנה אנחנו מראים תמונה דומה גם בתמנע".
באתר החפירות
נחושת? תאשימו את תעשיית העופרת
בנוסף לסקר הכימי שביצעו, הארכיאולוגים מאוניברסיטת תל אביב ערכו סקירת ספרות מקיפה והצביעו על כך שטענות לזיהום עולמי בתקופה הקדם-רומית אין להן על מה להסתמך.
"בשנות ה-90 היה טרנד כזה, להצביע על הפקת נחושת כעל הזיהום התעשייתי הראשון", אומר ד"ר עמרי יגל, ממובילי המחקר הנוכחי. "אמירות כאלה תופסות כותרות, ומקוששות מענקי מחקר, אבל הן משליכות על העבר בעיות זיהום מודרניות שלא לצורך. בנוסף, יש נטייה בספרות המחקר להשתמש במונח 'זיהום' לתיאור כל שריד של פעילות מטלורגית קדומה, מה שהביא להנחה השגויה שתעשיות מתכת היו הרסניות לאדם מראשיתן, מה שכמובן אינו נכון. בתקופות בהן ייצור מתכות התרחש בקנה מידה גדול ונהפך לחלק בלתי נפרד מהציוויליזציה האנושית, הייתה זו תעשיית העופרת הרעילה שיצרה זיהום גלובלי, ולא בהכרח מתכות אחרות. במחקר משנות ה-90 נטען כי נמצאו שיירי נחושת בגלעיני קרח בגרינלנד, שלכאורה עפו באטמוספרה עד לשם מאתרים כמו תמנע, אך טענה זו לא אוששה באף מחקר אחר מאז. לנו כחוקרים מודרניים החיים עם השלכות שינויי האקלים יש נטייה מובנית לחפש שינויים דומים גם בעבר, אבל אסור לשפוך את התינוק יחד עם מי האמבט: אנחנו קוראים לכמה סיגים המונחים על האדמה 'זיהום', אבל אסור להתבלבל בין פסולת נקודתית לזיהום סביבתי אזורי או גלובלי".
פרופ' ארז בן יוסף
מחקר
מחקר חדש של מרכז דיין באוניברסיטת תל אביב בחן את עמדות האזרחים הערבים בישראל
- רוח
- רוח
מחקר חדש של תוכנית קונרד אדנאואר לשיתוף פעולה יהודי-ערבי, במרכז משה דיין, באוניברסיטת תל אביב חושף נתונים מעודדים באשר לדו קיום בישראל: על פי המחקר 57.8% סבורים כי המלחמה בשנה האחרונה עוררה תחושה של שותפות גורל בין ערבים ליהודים בישראל.
החוקרים מדגישים כי מדובר בשינוי מובהק ביחס הציבור הערבי בישראל למלחמה, שכן במחקר דומה שנערך לפני כשנה (נובמבר 23) רוב הציבור הערבי (69.8%) חשבו אז כי המלחמה פוגעת בסולידריות בין הערבים ליהודים. כמו כן, השוואה של ממצאי הסקר הנוכחי לממצאי הסקר הקודם, שנערך בחודש יוני, מצביעה על מגמה חיובית: שיעורם של הנשאלים שסברו אז כי נוצרה תחושת שותפות גורל ערבית-יהודית עמד על 51.6% בלבד, ואילו הממצא בסקר הנוכחי מייצג עלייה מובהקת מבחינה סטטיסטית במדד זה. בנוסף 33% מהציבור הערבי (אחד מכל שלושה אזרחים) מגדיר את האזרחות הישראלית כרכיב המשמעותי ביותר בזהות האישית שלו.
יש מקום לאופטימיות?
"המלחמה בין ישראל לחמאס היא הממושכת ביותר בתולדות הסכסוך הישראלי-פלסטיני. מאז הקמת המדינה ב-1948, הסכסוך החיצוני משפיע על תחושות ועמדות בתוך הציבור הערבי, וגם על מערכת היחסים בין ערבים ליהודים בתוך המדינה", מסביר ד"ר אריק רודניצקי, עורך המחקר ומנהל הפרויקטים של תוכנית קונרד אדנאואר לשיתוף פעולה יהודי-ערבי, במרכז משה דיין. "מתברר כי תחת הצל הקודר שמטילה המלחמה על כל אזרחי ישראל, ערבים ויהודים כאחד, יש לא מעט נקודות אור שעשויות להגדיר מחדש את כללי המשחק ביום שאחרי המלחמה".
לדבריו, רוב חסר תקדים בציבור הערבי, כמעט 72%, תומכים בהצטרפות מפלגה ערבית לתוך הממשלה שתקום אחרי הבחירות הבאות. זאת ועוד, התהפוכות והסערות שפוקדות את המזרח התיכון בחודשים האחרונים, לא רק בעקבות המלחמה הישירה בין ישראל לחזבאללה בלבנון אלא גם בעקבות קריסתו של משטר אסד בסוריה, מחזקים בקרב הציבור הערבי את ההערכה לאזרחות הישראלית שלהם.
"הדבר מסביר את הדומיננטיות של האזרחות הישראלית בהגדרת הזהות האישית של האזרח הערבי, כמו גם בתחושה כי נוצרה שותפות גורל בין ערבים ליהודים בשנה האחרונה. אין פירושו של דבר שהערבים בתוך ישראל מתעלמים מזהותם הלאומית הערבית והפלסטינית, אולם זוהי הצהרה ברורה מצד האזרחים הערבים המאותתים לרשויות המדינה ולרוב היהודי כי ידם מושטת לשיקום החברה והפוליטיקה הישראלית ביום שאחרי המלחמה", מסכם ד"ר רודניצקי
53% מאמינים בהסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה
- זהותם האישית של האזרחים הערבים מכילה שלושה מרכיבים דומיננטיים: האזרחות הישראלית (33.9%), ההשתייכות לדת (29.2%), והזהות הערבית (26.9%). חלק קטן ממשתתפי הסקר (9%) רואים את הזהות הפלסטינית כמרכיב הדומיננטי בזהותם. החוקרים: לא ניתן להתעלם מן העובדה כי בעבור חלק לא מבוטל מהאזרחים הערבים, האזרחות הישראלית היא המרכיב החשוב ביותר בהגדרת זהותם האישית. יתרה מכך: הסקר הנוכחי מצא כי כיום – ייתכן שבהשפעת המלחמה המתמשכת – האזרחות הישראלית (האינסטרומנטלית) חשובה יותר ממרכיב הזהות הערבית המקפל בתוכו משמעויות עמוקות יותר כגון דת, לאומיות, תרבות, מסורת, שפה וערכים.
- בציבור הערבי חלוקות הדעות על זהותו של הגורם האמור לנהל את החיים ברצועת עזה לאחר המלחמה: 20.7% סבורים כי יש להטיל זאת על הרשות הפלסטינית, 20.1% תומכים בכוח בין-לאומי, 17.9% קוראים להטיל את הניהול על ישראל ו-15.8% סבורים שיש להטיל את המשימה על גורמים עזתיים מקומיים. רק 6.7% מאמינים כי על חמאס להמשיך ולנהל את החיים ברצועת עזה לאחר המלחמה.
- מחצית ממשתתפי הסקר (53.4%) סבורים כי הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה עשוי לסמן התפתחות חיובית באזור. בצד זאת, מחצית מהמשתתפים (49.2%) סבורים כי פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו אמור להיות תנאי מקדים להסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
- רוב גדול של משתתפי הסקר (71.8%) תומכים בהצטרפותה של מפלגה ערבית לממשלה שתקום לאחר הבחירות הבאות. מחצית מהציבור הערבי (47.8%) תומכים בהצטרפות לכל קואליציה ולא רק לממשלת מרכז-שמאל.
- רוב בציבור הערבי (65.8%) מעידים כי תחושת הביטחון האישי שלהם רופפת. הסיבה העיקרית לתחושה זו היא ריבוי מקרי האלימות ביישובים הערביים (63.1%), אך גם המלחמה המתמשכת (24.6%). מנגד, 65.1% ממשתתפי הסקר מעידים כי מצבם הכלכלי טוב יחסית, ו-57.8% סבורים כי המלחמה בשנה האחרונה עוררה תחושה של שותפות גורל בין ערבים ליהודים בישראל.
הסקר נערך ביוזמת תוכנית קונרד אדנאואר לשיתוף פעולה יהודי-ערבי, הפועלת מטעם קרן קונרד אדנאואר במרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל-אביב.
ד"ר אריק רודניצקי
מחקר
באזור מזרח הים התיכון יש אבק מדברי באוויר כמעט בכל ימות השנה, ולא רק באביב או סתיו כפי שנהוג לחשוב. למה חשוב לדעת את זה?
- מדעים מדויקים
- סביבה
- מדעים מדויקים
- סביבה
מהי "סופת אבק"? אפילו לחוקרים של אנויברסיטת תל אביב קשה להגדיר את התופעה במדויק.
מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב שנערך בשמי ישראל מצא כי קשה להגדיר את התופעה במדויק. מחצית מהימים שהתחוללו בהם סופות אבק, או שהייתה בהם נוכחות גבוה של חלקיקי אבק באוויר - לא זוהו ככאלה על ידי תחנות הקרקע. ימים "לא מזוהמים" אלה לא נכללים בהערכת השפעת האבק על תחלואה, וכתוצאה מכך נגרמת הטעיה במחקר האפידמיולוגי.
החוקרות מדגישות כי "פספוסים" משמעותיים אלו עשויים לפגוע בבריאות הציבור, שאינו מודע לכך שיש ריכוז גבוה של חלקיקי אבק באוויר וסופת אבק בשמיים, ובמיוחד אוכלוסיות בסיכון.
המחקר נערך בהובלת הדוקטורנטית אירינה רוגוזובסקי בהנחיית פרופ' אלכסנדרה צ'ודנובסקי מהמעבדה לחקר איכות האוויר מבית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ על שם פורטר באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם ד"ר אלברט אנסמן ממכון לייבניץ למחקר טרופוספירי שבלייפציג, גרמניה. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת Science of the Total Environment.
פרופ' אלכסנדרה צ'ודנובסקי
וואו, כמה אבק יש פה
"קשה עד בלתי אפשרי להגדיר ימים עם נוכחות של אבק", מסבירה פרופ' צ'ודנובסקי. "אף הגדרה קיימת לא תופסת", מוסיפה אירנה רוגוזובסקי ומדגישה כי בערך 50% מהימים עם אבק מתפספסים ומוגדרים כימים ללא אבק, או כימים עם זיהום אנתרופוגני – כלומר ימים עם זיהום אוויר מעשה ידי אדם.
רוגוזובסקי: "לשני מקורות זיהום אוויר אלו יש השלכות לבריאות האדם, אך השלכות אחרות שנבחנות בנפרד. יש הגדרות שונות לסופות אבק, המתבססות בעיקר על מדידות של חלקיקים בגדלים שונים בתחנות קרקעיות. על פי הנמדד בתחנות מנסים להכריע אם יש סופת אבק התואמות הגדרה מסוימת שנבחרה בתחום מחקר ספציפי או על ידי הרשויות. אנחנו בדקנו כ-20 הגדרות שונות מתחומי מחקר שונים, ואף אחת מהן לא התאימה במלואה למצב בפועל".
ככלל, תחנות איכות אוויר מודדות את ריכוז החלקיקים (מיקרוגרם לכל מטר מעוקב), בקוטר 2.5 ו-10 מיקרון, המכונים PM2.5 ו- PM10. חלקיקים בקוטר 10 מיקרון יכולים לחדור לאף ולדרכי הנשימה העליונות, אך לרוב אינם מגיעים לריאות. לעומת זאת, חלקיקים בקוטר 2.5 מיקרון יכולים לחדור עמוק יותר לריאות. בסופת אבק מתייחסים לחלקיקים מסוג PM10. במהלך סופת אבק, ריכוז החלקיקים באוויר יכול לעלות לרמות גבוהות מאוד, ולהגיע לריכוזים שמסכנים את הבריאות, במיוחד של ילדים, קשישים ואנשים עם בעיות נשימה. אולם בארץ, לא זאת בלבד שאבק נוכח כמעט בכל ימות השנה, הוא גם מכיל זיהום אנתרופוגני, כך שקשה מאוד אם בכלל להפריד בין השניים.
"ישנן מספר שיטות בהן ניתן להבחין בין סופת אבק לבין זיהום אנתרופוגני", מספרת פרופ' צ'ודנובסקי. "לדוגמה, ניתוח אופטי שמאפשר לזהות את הפרמטרים האופטיים של החלקיקים – כמו החזרה וקיטוב. שיטה נוספת היא ניתוח מקור גושי אוויר ,(Back-Trajectory Analysis), המאפשר להתחקות אחר מקורו של האוויר שהביא את החלקיקים לנקודת המדידה. במחקר שלנו, השתמשנו בשתי השיטות". ב-2019 הותקנה על גג בניין קפלון בקמפוס אוניברסיטת תל אביב מערכת מסוג פולי-לידאר (LiDAR), שמאירה את המטרה – במקרה זה שכבות שונות באטמוספרה – בקרן לייזר, ומודדת את הזמן שלוקח לקרן לחזור למקלט. המערכת שמותקנת בקמפוס נבנתה במכון טרופוס שבלייפציג, והיא אחת מכמה מערכות בודדות בעולם כולו שיכולה לנטר זיהום אוויר באופן אנכי באטמוספירה עד לגובה של 15 ק"מ.
"מדובר בקרן לייזר שנשלחת כל שנייה לאטמוספירה", אומרת פרופ' צ'ודנובסקי, "ולפי מהירות ההחזר אפשר לראות איפה יש חלקיקים, באילו מקורות זיהום מדובר, והכי חשוב: באיזה גובה נמצאת שכבת החלקיקים הזאת. תחנות הקרקע מפספסות את השכבתיות של השמיים. למעשה, מצאנו שמדידות קרקעיות המצביעות על זיהום אוויר אנתרופוגני מפספסות שכבות אבק מעל לשכבות זיהום האוויר האנתרופוגני, או ששתיהן מתערבבות, ולכן אינן מגדירות את הימים הללו כימי אבק – למרות שיש נוכחות גבוה של חלקיקים אבק באוויר".
אירינה רוגוזובסקי אספה נתונים מ-2019 וכמעט עד היום ב-2024, והראתה שבאזור מזרח הים התיכון יש אבק מדברי באוויר כמעט בכל ימות השנה, ולא רק באביב או בסתיו כפי שנהוג לחשוב, וכי שכבות זיהום אלו הן מגוונות במבניהן. למה כל זה חשוב? מפני שבלי מידע מדויק נתקשה להעריך את ההשפעות הבריאותיות השונות, במיוחד על אוכלוסיות בסיכון. למשל, אנחנו יודעים לומר כי בזמן סופות אבק יש יותר אשפוזים של אסתמטיים בבתי חולים, תחלואה גבוהה יותר של מחלות לב ועוד. כדי לבנות מודל אפידמיולוגי של חשיפה לאבק, אנחנו צריכים להגדיר את התופעה. המשמעות היא שההשפעות הבריאותיות של החשיפה לאבק או לזיהום עלולות להיראות נמוכות מכפי שהן בפועל, וכך נגרמת הטיית מודל".
האם סופת אבק מחממת או מקררת?
"ויש עוד יישומים למחקר שלנו", מוסיפה פרופ' צ'ודנובסקי. "למשל מה ההשלכות של סופות אבק על שינויי האקלים, שכן האבק משקף בחזרה חלק מקרינת השמש, ולוכד חלק מקרינת השמש כאן. אז האם סופת אבק מחממת או מקררת? בעוד שאבק מדברי עשוי לגרום לקירור מקומי על ידי החזרת אור השמש, זיהום אנתרופוגני יכול להוביל להתחממות מקומית ולעלייה בטמפרטורות. הבדלה בין מקורות אלה מאפשרת הבנה טובה יותר של השפעתם על שינויי האקלים, ועל המערכות האקולוגיות המקומיות. המחקר שלנו הוא צעד נוסף בדרך להבנה עמוקה יותר של האטמוספרה, והשפעות האדם עליה".
אבק ממקור טבעי מכיל לעיתים קרובות חלקיקים מינרליים טבעיים, בעוד שזיהום אנתרופוגני מכיל חומרים כמו מתכות כבדות ותרכובות כימיות מזיקות, שמקורן בתעשייה ותחבורה. לכן ההשפעה הבריאותית יכולה להיות שונה מאוד בין שני סוגי הזיהום, והגדרה מדויקת תאפשר חיזוי טוב יותר של הסיכונים הבריאותיים והטיפול בהם. בנוסף, ימי סופת אבק דורשים לרוב תגובות שונות, כמו הוצאת התראות בריאותיות לאוכלוסיות בסיכון, בעוד שבזיהום אנתרופוגני נדרשים פתרונות מתמשכים יותר כמו תכנון תחבורתי ותעשייתי לצמצום הפליטות. הגדרה מדויקת תעזור למקבלי החלטות ליישם צעדים מתאימים בזמן הנכון. זאת ועוד, זיהוי מדויק של סופות אבק לעומת זיהום אנתרופוגני חיוני לשיפור המודלים לחיזוי איכות האוויר, שכן שגיאות בזיהוי ימי אבק עלולות לגרום להטיות במדידות ובתחזיות.