יכול להיות שהאוצר התזונתי הבא של העולם גדל דווקא מול חופי תל אביב?
האצות שגדלות בים התיכון עשויות להציב את ישראל בחזית הביוטכנולוגיה הימית
האצות שגדלות בים התיכון עשויות להציב את ישראל בחזית הביוטכנולוגיה הימית
לאחר שפיתחו טכנולוגיה חדישה המאפשרת גידול של "אצות מועשרות" באבות המזון, חלבונים, סיבים תזונתיים ומינרלים לצרכי האדם והחי, וגם הצליחו להגביר בצורה משמעותית את היכולת של אצות ים להפיק חומרי טבע בריאותיים - צוות המחקר מאוניברסיטת תל אביב ומהמכון לחקר ימים ואגמים מפרסם סקר אקולוגי–ביוטכנולוגי ראשון מסוגו, שמגלה כי הים התיכון הישראלי עשוי להוות מוקד טבעי לאצות ים עמידות ועשירות בתרכובות תזונתיות וביו־אקטיביות. החוקרים סבורים כי תכונות אלה עשויות להוות בסיס לחדשנות פורצת דרך בתחומי המזון, הבריאות והביוטכנולוגיה.
ירוק תוצרת כחול-לבן
צוות החוקרים ערך את הסקר המקיף הראשון של אצות הים בישראל. ממצאי המחקר מצביעים על כך שהתנאים הייחודיים לאורך חופי הים התיכון הישראלי, חמים, שטופי שמש ודינמיים, יוצרים בית גידול טבעי שתומך בצמיחת אצות ים (מאקרו־אצות), ייחודיות ועמידות, עשירות בתרכובות מזינות ובמולקולות בעלות השפעה בריאותית. לדברי החוקרים, מדובר ב"אוצר ירוק" - משאב בר־קיימא שטרם נוצל, שמשמש בסיס לפיתוח מזונות־על, תרופות, וקוסמטיקה ידידותית לסביבה, ואפילו כבעל פוטנציאל משמעותי בסיוע להתמודדות עם שינויי האקלים.
המחקר נערך בהובלת ד"ר דורון יהושע אשכנזי בהנחיית פרופ' אביגדור אבלסון מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, ופרופ' אלווארו ישראל מהמכון לחקר ימים ואגמים בחיפה, בשיתוף עם ד"ר איתן סלומון מהמרכז הלאומי לחקלאות ימית באילת. שותפים נוספים למחקר: פרופ' פליקס פיגרואה וד"ר ג’וליה וגה מאוניברסיטת מאלגה שבספרד, גיא פז – מנהל המעבדה במכון לחקר ימים ואגמים, וד"ר שושנה בן וליד. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Marine Drugs.
משתלם לחכות לסוף העונה
במהלך מספר שנים אספו החוקרים כ־400 דגימות, וזיהו 55 מיני אצות, בעיקר אדומיות, לצד חומיות וירוקיות. בניגוד לדיווחים קודמים שהצביעו על שני שיאי ייצור עונתיים, המחקר הנוכחי מצביע על תקופת פריחה אחת בלבד באביב – עדות לשינוי במערכת האקולוגית, ככל הנראה כתוצאה מהתחממות הגלובלית.
העונתיות השפיעה באופן מובהק גם על הרכב החומרים באצות. הניתוחים הביוכימיים גילו כי האצות המקומיות מציגות תכולת חלבון גבוהה במיוחד בחורף, שמגיעה לעשרות אחוזים ממשקלן היבש, ומעידות על פוטנציאל להיות מקור חלבון חלופי לבני אדם ולבעלי חיים. רמות נוגדי החמצון הגיעו לשיא באביב, עם עלייה של כמעט 300% בחלק מהמינים בהשוואה לעונות אחרות. ממצאים אלו מדגישים את פוטנציאל האצות כמקור טבעי לתרכובות בריאותיות ולחומרים טיפוליים, שעשויים לתרום לחיזוק מערכת החיסון ולקידום אריכות ימים. האצות הכילו גם רמות גבוהות של תרכובות פנוליות ומסנני קרינה טבעיים – המתאימים לשימוש בתעשיית הקוסמטיקה האקולוגית.
"נוסף על היותה 'ארץ זבת חלב ודבש', התברכה ישראל גם בים ייחודי ומחיה - הים התיכון הישראלי"
"ישראל, הממוקמת בקצהו המזרחי של הים התיכון, התברכה בתנאים סביבתיים ייחודיים: אקלים סובטרופי שטוף שמש לאורך כל השנה, חופים סלעיים עם תנודות גאות ושפל נמוכות, ומליחות וקרינה גבוהות יחסית. מכלול גורמים אלה מעודד את התפתחותן של אצות ים בעלות תכונות כימיות יוצאות דופן, שפועלות כ'מפעלים ביולוגיים טבעיים' המייצרים תרכובות ביו־אקטיביות בריכוזים מרשימים. אנחנו מאמינים כי מחקר זה, לצד התחום המתפתח של חקר האצות, יכול להציב את ישראל בחזית הביוטכנולוגיה הימית העולמית. נוסף על היותה 'ארץ זבת חלב ודבש', התברכה ישראל גם בים ייחודי ומחיה – הים התיכון הישראלי", אומר ד"ר אשכנזי.

פרופ' אביגדור אבלסון וד"ר דורון אשכנזי
פרופ' אלווארו ישראל מדגיש: "המחקר מספק תובנות חשובות על הגורמים הסביבתיים המשפיעים על צמיחת אצות הים ואיכותן, ומאפשר לתרגם ידע זה לשיטות מעשיות לגידול ימי. האצות מציעות יתרונות סביבתיים עצומים – הן אינן דורשות קרקע חקלאית, מייצרות חמצן, קולטות פחמן ומטהרות מים ממזהמים. הן ניצבות בחזית החקלאות הימית בת־הקיימא, תוך שילוב בין יתרונות סביבתיים להזדמנויות כלכליות".
ד"ר איתן סלומון מוסיף: "ממצאינו ממחישים את הפוטנציאל הביוטכנולוגי הלא מנוצל של אצות הים לעתיד האנושות – החל ממזונות פונקציונליים ותרופות ועד יישומי בריאות מתקדמים".
פרופ' אביגדור אבלסון מסכם: "הים התיכון הישראלי הוא מעבדה טבעית ייחודית. הוא יכול לשמש מודל להבנת השפעות שינויי האקלים על מערכות ימיות ולחזות אילו מינים עשויים לשגשג בעולם מתחמם. מעבר לערכו המדעי, האצות מייצגות משאב אסטרטגי לאומי ובינלאומי שיכול לסייע בהתמודדות עם אתגרי העתיד בתחומי ביטחון המזון, הבריאות והקיימות הסביבתית".
המחקר מוקדש לזכרו של ד"ר יצחק (איציק) בריקנר ז"ל, מהדמויות המיתולוגיות בביולוגיה הימית בישראל, לאות הוקרה לידידותו, הדרכתו והשראתו.







